‘Shoppende Chinees stuwt winkelhuren wereldwijd’

In een rapport getiteld Real Estate – The Chinese consumer signaleert Breen (foto) dat sinds het begin van dit millennium de welvaart in China met grote sprongen is toegenomen. De Chinese middenklasse vormt nu eenderde van de totale middenklasse wereldwijd. En net als elders, is deze groep in de loop der tijd meer naar het buitenland gaan reizen.

Luxe-artikelen

Hier is shoppen een van de favoriete bezigheden. Met name luxe-artikelen zijn erg in trek zijn bij de Chinezen. Van alle verkopen van luxe-artikelen wereldwijd komt ongeveer eenderde in Chinese handen terecht. En 66 procent daarvan wordt door Chinezen in het buitenland aangekocht, aldus SLI. 

Landen in Europa hebben daar profijt van. Van de verkoop van luxe-artikelen in Frankrijk wordt 40 procent door Chinezen afgenomen, In Italië 35 procent en in Engeland 25 procent. 

Winkelhuren

De vastgoedmarkten reageren op deze trends. Waar het toerisme toeneemt, stijgen de winkelhuurprijzen. In Hong Kong daalden de winkelhuurprijzen met de afname van het aantal bezoekers uit China. In Japan daarentegen stijgen de winkelhuurprijzen door de groei van bezoekers uit het buitenland, met name uit China.

Frankrijk, en dan natuurlijk Parijs, is de populairste Europese bestemming onder Chinese toeristen. Winkelhuurprijsstijgingen zijn vanouds gelimiteerd in Frankrijk, maar door wetswijzigingen zijn de huurprijzen in de topwinkelstraten gestaag gestegen met soms wel meer dan 15 procent. 

Toplocaties

Breen geeft de voorkeur aan topvastgoedlocaties in diverse landen ter wereld. Zij voorspelt verder een fundamenteel herstel in de periferie van Europa die de performance van vastgoedbeleggingen zullen opstuwen. In de VS zal de aanhoudende economische groei positief uitpakken voor de kantorenmarkt.

In Azië profiteren de markten van het monetaire beleid. De hoge rentetarieven in Australië leiden tot dubbelcijferig rendement in steden, die niet gedomineerd worden door de grondstoffensector. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws: