Fondsprestaties verleden geen garantie toekomst

De dataverzamelaar en -onderzoeker komt tot de conclusie dat de prestaties van een fonds op de korte termijn wel doorwerken, maar niet op de lange termijn.

Morningstar zegt dat de best-presterende fondsen in een voorgaand jaar het opnieuw beter doen in het volgende jaar dan de slechtst presterende fondsen. Maar deze conclusie kan slechts getrokken worden in vijf van de veertien onderzochte categorieën.

Ook over een tienjaarsperiode blijkt dat deze conclusie opgaat in 11 van de 13 categorieën, maar slechts in twee categorieën was dit ‘significant’. Bij Amerikaanse aandelenfondsen was het korte termijnresultaat vooral opvallend bij momentumaandelen en niet zozeer te relateren aan de ‘skills’ van de manager.

Morningstar stelt zelfs dat uit het onderzoek naar voren komt dat het voor de langere termijn niet uitmaakt voor de winnaar van de toekomst of je een manager uit het laagste of het hoogste quintile kiest. Dat geldt zowel voor de twee, drie, vier en vijfjaarsperiode – alleen een periode van één jaar is de uitzondering die de regel bevestigt.

Morningstar heeft zijn conclusies gebaseerd op onderzoek waarvan de data teruggaat tot 1996.

Bekijk het het volledige onderzoek